joi, 17 mai 2012

Labrador retriever





Labrador Retriever- ul este un caine de talie medie , puternic , bine -legat, mai lung decat inalt care poseda o conformatie echilibrata, atletica,cu simturi bine dezvoltate, aspecte ce ii permit sa isi indeplineasca indatoririle de caine de vanatoare recuperator,precum si de membru al familiei.Labrador Retriever-ul prezinta un cap lat, nas proeminent, gatul sau este musculos si puternic.Ochii sunt castanii sau caprui, cu o expresie inteligenta.Urechile sunt de dimensiuni medii , acestea fiind pendulante.Membrele sale prezinta o structura osoasa bine definita, terminandu-se cu labe prevazute cu o membrana interdigitala , mai dezvoltata decat in cazul altor rase, ajutandu-i la inot.
Blana sa este dubla, aspra, deasa si impermeabila, cu un colorit divers: negru, galbui si ciocolatiu.Labrador-ul adult prezinta o inaltime la greaban de 56 - 61 cm la mascul si de 53 - 58 cm la femela si o greutate de 27 - 34 kg la mascul si de 25 - 32 kg la femela. Unii masculi pot atinge o greutate de pana la 45 kg sau chiar mai mult.
Labrador Retriever - ul este un caine afectuos , simpatic si rabdator, foarte inteligent , loial , inimos si entuziast.Plin de viata si bland , ii place sa se joace , in special in apa. Adora sa inoate. Labrador-ul are un temperament echilibrat, sunt caini prietenosi si minunati cu copii si tolerant cu alti caini.Sunt caini usor de educat si dresat. Unii dintre acestia pot fi rezervati cu strainii, daca nu socializeaza de timpuriu , inca din copilarie. Rasa este recunoscuta pentru firea sa maleabila si prietenoasa.
Labrador-ul este dornic sa-si multumeasca stapanul si ,de obicei, nu este agresiv fata de om sau alte animale.Pot deveni distrugatori daca sunt lasati prea mult timp singuri.Trebuie avut in vedere ca labrador-ul sa fie educat de mic sa nu traga in lesa, pentru ca au gatul foarte puternic si pot face asta cu brio.Labrador-ii sunt un pic mai dominanti si mai independenti in comparatie cu Golden retriever-ul
Labrador retriever-ul este un caine suficient de bland si de tandru pentru a convietui alatui de copii , desi cateva linii ale rasei s-au dovedit a fi hiperactive.Cainele va imparti caminul cu un alt caine daca este introdus si socializeaza cu acesta inca din copilarie, dar in acelasi timp are tendinta spre gelozie.
Nu sunt cei mai buni caini de paza intrucat nu sunt extrem de suspiciosi si pot fi pacaliti usor de un gest prietenos al unui strain.Ravnesc dupa atentie din partea stapanului si au nevoia sa simta ca sunt parte din familie.Vor fi multumiti sa traiasca intr-un apartament atata timp cat li se va acorda doza de plimbare zilnica.
Majoritatea labrador-ilor pot incepe dresajul de la varsta de 6 - 8 luni.La aceasta varsta pot sustine cate 10 minute de antrenamente , de doua ori pe zi.Daca cainele are un comportament neadecvat, atunci mustrarea trebuie sa fie consecventa si proportionala cu fapta.Blana acestui caine, neteda si scurta este usor de intretinut, perierea si pieptanarea cu o perie mai dura, din par de porc, fiind suficienta.Acordati o atentie deosebita parului profund si in perioadele de naparlire, sezoniere.Sunt caini care naparlesc moderat.
Sunt caini energici fiind incantati sa se joace si sa isi satisfaca serviciul la care sunt supusi.Din nastere, labrador-ul este sarguincios si necesita un antrenament regulat si multa miscare.Ar trebui sa li se stabileasca numarul de plimbari pe zi si sa nu li se permita sa ramana inactivi si sa manance peste masura.
In privinta bolilor mostenite genetic, trebuie sa stiti ca labrador-ul este o rasa la care incidenta displaziei coxo-femurale este foarte mare, deci este necesar ca sa va asigurati ca puiul provine din parinti radiografiati.Fiind predispus la obezitate, cresterea acestuia trebuie supravegheata atfel incat sa nu ajunga supraponderal, fapt ce mareste riscul aparitiei displaziei.
De asemenea, un aport mare de substante proteice nu este de dorit.O alta problema de sanatate care poate aparea este atrofierea progresiva a retinei ( si aceasta boala poate fi evidentiata prin teste care arata felul in care se formeaza imaginea). Pentru a-si indeplini rolul de aportor, labrador-ul trebuie sa aibe o vedere performanta.Cristalinul si retina sunt afectate de actiunea razelor ultraviolete si de imbatranire, care provoaca diminuarea acuitatii vizuale pana la cecitate.De asemenea, el este expus maladiilor degenerative legate de imbatranire (senilitate).

2 comentarii: