miercuri, 16 mai 2012

Boxer



Fac parte din marea familie a cainilor molossozi (de tip Mastiff ). Originile se gasesc in Germania unde, la finalul secolului al XIX - lea din caini puternici, musculari , denumiti Bullenbeisser , au fost dezvoltati boxer- ii actuali. 
Boxer- ul este un caine de talie medie, cu un corp patratos, dar cu o alura ce exprima noblete. El este o combinatie de putere si agilitate cu eleganta si stil. Rasa are un spate scurt, membre puternice si un bot scurt si patratos cu maxilarul superior iesit in afara si cute faciale. Muschii acestui caine sunt bine dezvoltati , fermi si bine evidentiati sub pielea intinsa. Blana sa este scurta , lucioasa , neteda si aderenta la piele. Poate fi dungata, cafenie sau bruna , cu sau fara pete albe. 
Boxer - ul adult are o inaltime la nivelul greabanului de 56 - 63 cm la mascul si de 53 - 61 cm la femela. Greutatea sa corporala variaza in functie de sex fiind de 27 - 32 kg la mascul si 24 - 29 kg la femela.
Acest caine este inteligent si receptiv , are o fire vesela si jucausa. In prima parte a vietii are un nivel de activitate destul de ridicat , apoi devine mai sedentar. Se impaca bine cu copii , masculii pot fi dominanti si agresivi in prezenta altor caini masculi. Foarte atasati de stapani , prefera o relatie mai profunda cu un anumit membru din familie.
Boxer - ul este un caine precaut si atent cu strainii , dar curios si isi va etala curajul neinfricat daca se simte amenintat. Acestia se pot adapta oricarui mediu de viata , atata timp cat sunt in preajma oamenilor. Sunt caini foarte inteligenti , dar pot fi si violenti si de nestapanit. Din acest motiv , dresajul de supunere este obligatoriu. Boxer - ului ii place antrenamentul si va invata rapid.Unele exemplare , bine educate si dresate , au fost utilizate pentru insotirea persoanelor cu diferite handicapuri , la fel de bine ca si pentru paza.
Boxer - ul este un caine prietenos , foarte devotat familiei sale. Caracterul sau este in primul rand jucaus si mai apoi rabdator cu copiii. Este tolerant vis - a - vis de poznele acestora si adora sa se joace cu ei. Boxer - ul este un protector nativ si , daca este dresat , poate fi un bun caine de paza si protectie. Fara o educatie adecvata , unii boxer-i au tendinta de a fi prea prietenosi preferand mai degraba sa linga sau sa se joace cu intrusul decat sa fie prudent si rezervat cu acesta. 
Cainii boxer nu necesita o ingrijire speciala , dar necesita un antrenament consistent si consecvent. Blana sa scurta necesita o minima de ingrijire.  Desi, sunt animale de companie excelente, cainii din rasa boxer au tendinta de a se lupta intre ei, in special daca celalalt boxer este de acelasi sex. 
Cea mai mare problema in ceea ce ii priveste pe boxer- i este frecventa crescuta a cancerului in comparatie cu alti caini de rasa.
Se simt bine in spatii deschise , daca au in responsabilitate un anumit perimetru. Au nevoie de miscare si alergari , au tendinta de a deveni usor supraponderali.
Cu un dresaj ferm si consecvent inceput la varste fragede pot ajunge la rezultate foarte bune. Sunt calmi si echilibrati , trasaturi foarte utile in dresaj.
Au nevoie de socializare precoce.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu