marți, 15 mai 2012

Collie


 Collie este un caine de talie mare, cu un corp mai mult lung, puternic construit, suplu. Capul este proportional cu corpul, cu o linie armonioasa, alungit, botul potrivit de lung, cu nas negru. Are ochii de marime medie, usor obilici, migdalati de culoare caprui sau albastri. Urechile sunt relativ mici, proportionale cu capul, prinse inspre varful capului si tinute atarnat spre spate cand este un repaos sau ridicate si cu varful ascutit, rasfrant spre fata cand este atent. Coada este de marime medie si o poarta atarnata in jos in stare de repaos si cu varful usor incovoiat in stare de alerta.La varietatea cu par lung blana este dubla cu un prim strat pufos si des si cu stratul exterior alcatuit din par des lung, aspru formand in jurul gatului o coama si guler de par foarte abundent. Cealalta varietate are un par scurt des si neted. Ambele varietati au aceleasi culori ale blanii si anume: negru cu alb, tricolor (negru, cafeniu si alb). Frumusetea capului si a blanii, expresia blanda si melancolica a ochilor, mersul lejer si gratios, corpul perfect conformat cu aspect placut, tinuta eleganta si nobila au facut ca marea majoritatea a cunoscatorilor sa considere acest caine cel mai frumos reprezentant a raselor canine.
 Este un caine foarte inteligent, activ si plin de energie, vioi, dornic munca si sensibil. Iubitor, afectuos si protector cu stapanul, este un excelent caine de familie. Este un neintrecut partener de joaca pentru copii si neincrezator, suspicios cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.
 Varietatea cu par scurt are nevoie de un periaj si pieptanat mai rar decat varietatea cu par lung care trebuie pieptanata saptamanal si adanc pentru a nu lasa puful din primul strat sa se impasleasca. In perioada de naparlire periajul si pieptanatul se face zilnic deoarece pierde mult par.Este un caine rezistent la intemperii, are nevoie de multa miscare, activitate alaturi de un stapan iubitor si activ, cu multa experienta in cresterea cainilor. Collie negri nu trebuie imperechiati intre ei deoarece pot da nastere unor pui (1/4) cu deficiente de vedere (chiar orbi). Cea mai cunoscuta afectiune este anomalia oculara Collie.
Aceasta rasa se dreseaza usor datorita inteligentei remarcabile, puterei de adaptare si dorintei de a invata. Este suficient si eficient un ton bland dar ferm. In general ii place sa se joace, sa participe la cursurile de agilitate, flyball si dresaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu